28 February 2011

Tahniah

TAHNIAH!!

Untuk my class yang merangkul johan pertandingan banner Maulidur Rasul terbaik 2011~




Walaupun Ema tak memberi banyak bantuan T.T..Terima kasih sebab simpan makanan hamper untuk Ema kat bawah meja..
Tapi Ema takut kena buang lagi oleh  makhluk yang tak berhati perut membuang kertas2 Ema  >.<

p/s: HOORAY~second day at home :P..
Saper suka kalau asyik perap atas kerusi..

27 February 2011

Sick..

Assalamualaikum

condititon : tak menentu
kehadiran ke sekolah : absent 
punca : sakit....mungkin keracunan makanan


AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!
Ada ke patut sakit mari hari ni..Dahla hari sekolah pulak tu..keracunan makanan..tak confirm mana sangat,Ema cuma muntah (=.='),dalam masa 5 - 6 tahun,tak pernah lagi muntah..haish,memang takut rasanya bila nak muntah..teribble experience..
Ayah dah suruh makan ubat,tapi ubat tu tak membantu sangat.2 kali muntah disebabkan tu..Alhamdulillah,bila stop makan ubat tahan mabuk @ muntah tu,dah tak terasa nak muntah balik..

Awalnya,kelmarin..adik Ema,Sofi yang muntah..sakit perut..n simpton2 lain keracunan makanan..Pagi tadi pun dia kejut Ema..Sah,tak pasal2 muntah atas katil..Nasib baik tak banyak..
Akhirnya,kena pulak ke Ema..

Moga2 cepat sembuh,tadi dapat kertas periksa Add math..ALHAMDULILLAHH~tak teruk.Rasa2 kertas 1 Ema dapat menampung kertas 2 yang emmang teruk betul :P..nampaknya kena fokus ke kertas 2.Bi,alhamdulillah..Bm pun~...


Hari selasa ada perarakan n pemilihan sukan..Dengar pun,dah buat Ema rasa nak muntah balik..Cancel!tak nak masuk(sejak bila Ema masuk sukan sekolah ni?)..

Insya-Allah..moga-moga Allah dapat menyembuh sakit hamba-hamba-Mu ini.Dapatlah Ema dan adik pergi ke sekolah macam biasa~


25 February 2011

Attack!!

assalamualaikum..

Sejak kebelakangan ni,nak masuk blog fakhy mesti ada benda yang halang..
tak sampai 15 saat baca blog fakhriah,keluar warning ni



Dah kata ke fakhriah banyak kali..
tapi dia kata ok jer masuk blog..
Dah try tadi,kena lagi attack ni..
try sekali lagi..tak ada pulak..

Malware Detected..
Apa kebenda tu..
Ema mana la tahu pasal virus nie
Betul2 mengacau nak baca blog orang..
HERM!


Ema Buat Luahan

assalamualaikum..

Ema asyik post pasal events yang berlaku jer sejak kebelakangan ni,tak macam dulu2..ada yang tak betul di hati pasti Ema akan luah apa jer kat sini..Conteng apa saja asalkan ema puas balik..

=.=

setengah jam lagi nak hantar kakak balik Mesir..3 minggu jer kat sini.Entah boleh balik tak untuk curi semestar 3 bulan nanti bulan 6..Ni kes tambang balik Mas kene bayar sendiri la punya..


BATman..
Aish..suka2 ema..Walaupun tak score A untuk subjek Bahasa Arab,Ema tetap happy dengan markah yang Ema tahu setakat ni..Alhamdulillah,ada peningkatan..Cuma berharap tak jatuh merundum untuk mid-year nanti~Markah yang Ema rasa mungkin teruk dalam TOV ni rasanya Add Math..Top the chart..Memangg terukkkk paper 2..Yang terkejutnya,terdengar jugaklah si Firdaus yang ace lam Kimia ni boleh A add math
0-0
Tercabar Ema..memang tercabar.....
Tapi,periksa dah pun jawab..nak tunggu result la insya-allah  masa  kelas  tamabhn petang Ahad nanti dapat..
Esok start kelas tambahan BI kat dewan Abbas..balik tengahari.Teacher kata nak bincang pasal grammar...Teruk sangat grammar kitorang lam karangan pekse baru2 ni..semua kelas sama jer,sorry cikgu..


Aish..Ema rasa Ema ni teruk sangat kalau nak bergaul dalam kumpulan.Mesti rasa ada yang tak kena..Rasa macam tak diterima,rasa macam kene reject..Mana tahu,dalam hati diorang...mereka tak nak Ema bergaul dengan diorang..Ema boleh rasa suasananya..
Ema balik ke zaman dulu kala...
zaman form 1..........siapa kawan ema?siapa kawan baik ema?siapa yang selalu di tepi ema..
Hanya ada Ema..
Sebab semua orang kawan Ema...sebab Ema berkawan dengan semua orang sama rata..Kawan ramai lebih manis...
Tahu,tak ada kawan baik yang boleh sakitkan hati ema,tak adalah rasa sedih kalau bez frenz tak ada..tak adalah nak risaukan bez frenz..


HA2..tapi tak sangka,Ema boleh tersangkut ngan Fakhy~


See..orang kate kitorang tak boleh nak duk jauh..
tapi,rasanya..yang tak boleh duduk jauh tu Ema..

Fakhriah macam mana?

24 February 2011

Sambutan Maulidur Rasul & MTQ

AssalamualaikuM~

Today,sekolah Ema mengadakan Sambutan Maulidur Rasul n Majlis Tilawah Al- Quran serentak..

pendek kata..pagi2 kene pergi ke musolla an-naim untuk tunai solat hajat seterusnya mengadakan perarakan..
Kitorang kumpul kat depan musolla untuk bersedia p berarak..Hu2,Ema doa2 banyok kelas 5ikhlas duduk depan sekali..Alhamdulillah~boleh jugak duk dpn skali~
wOH!Bila tengok kain rentang kelas lain macam nak perang pulak,bukan perang tembak2..perang hiasan kain rentang..
Come2 diorang buat,tak hairan ada juga yang membuat tulisan khat..nampak kemas..Bukan setakat kain rentang yang kene come,tuannya pun kena hias jugak!
Ada yang tampal bunga atas kepala,sepakat pakai baju merah,bunga  mangga(nak khawin),ada pakai batik lilit badan....wah...
Ustaz Ridhwan mari tengok kain rentang kelas Ema terus tanya..
'Ni unta jantan ke Betina..'

siapa entah yang buat mulut unta tu warna pink =.='

classmates ku 5 al-ikhlas~




kumpulan budak baju merah

 (aimie tengah pekse tu,kitorang kacau dia jap.he2,bagi semangat~)

 petang tu ada MTQ,form 4 n form 5 kene  duduk dewan dengar ceramah..form lain p ke event2 MTQ...
Rasa luas betul duk lam dewan..orang tak ramai~suka2~boleh golek3
















~terima kasih kerana menaiki flight ema n syahir~

22 February 2011

3D SOUND~

Assalamualaikum,

Hey Guys~
I want to share something with you guys..
IT'S AWESOME!
I found it recently when my sister seriously want me to hear it..
 It's a 3D Sound..
What's that?...well,it's something that you heard,HEAR ONLY without see..
And you feel like you are havin' the moment of every sound you hear

Wanna try?
I would like to share this one,this is my first time hear 3D audio..

So,PLEASE WEAR YOU EARPHONE OR HEADPHONE!!

Sit back and relax..Close your eyes and hit the play button below..
You will experience a momento at a barber shop..
Beware,it might cause 'head damage control' or 
A REALLY CREEPY BAD HAIRDAY

please follow these instructions above to woek this 3D audio out~



21 February 2011

sukan_tara

Assalamualaikum

Ianya yang terakhir..Aduh,memang tak percaya yang tahun ni tahun terakhir kat tok jiring ni..tak percaya,tak percaya


Lagipun,Ema bukan nak cakap pasal betapa sedihnya mengenang nasibku di senior year ni,tapi mengenang memori manis tadi dekat sekolah
Sukan Tara

Acara ni wajib untuk semua pelajar.Ada 3 acara iaitu,lari,lompat jauh ngan lontar peluru..Budak lelaki pakat naik bas belaka p kompleks sukan,pelajar perempuan la pulak yang take over kawasan sekolah tadi (suke3^_^)


KHALID AL-WALID!
GO GO KUNING!

alhamdulillah,dapat jugaklah ema menyumbang mata untuk Khalid Al-walid~
No  Batal!Hip hip,hooray~Rumah kuning P18 membolot mata maksimum 3 mata dalam acara lari dan lontar peluru..Handal sungguh kawan2 dan adikku2 nie,fit fit belaka...Adalah rumah sukan lain yang tak puas hati dengan pemberian markah acara lari rumah kuning tadi.
Nak buat macam mana,kerja kitorang lari,Cg bagi mata~

::senaman::


::lompat jauh::




 ::lontar peluru::

::lari::


 ::Credit 4 Si Kucing n peminat kucing::



Tazkiah buat kucing Kak Sarah si Putih yang telah meninggal dunia


p/s:Mencari pemegang kertas peperiksaan Kak Sarah yang hilang beritanya entah kemana,nak pergi cari,selalu menghilangkan diri

oh yer..

Selamat Hari Lahir kepada Mat Hanif ex-class Ema..
Orangnya ada kat lam video sembelih ayam bawah nie yang pkai baju purple tu..
Muka cam black mentor tu...hemsem ta?..huk3

Ema tak tahu hari ni hari jadi dia sehinggalah ada seorang hamba Allah yang tampal kertas ucap befday ke M.Hanif kat buletin board  kat laluan orang ramai kat sekolah..Yang terkejutnya,siap tulis dari : nama semua pelajar kelas ex-4AK tahun lepas.Tak apa,Ema redha je yer tulis nama Ema~Ema tak tahu langsung befday yer hari ni,nasib baik ada orang buat 'announcement'



20 February 2011

Sherlock Holmes

Assalamualaikum~

Alhamdulillaahh~Dah tamat jugak TOV SPM
Cakap dengan kawan,tak percaya masa berlalu begitu  cepat sekali.Kitorang stat pekse 6/2 sekarang ni pun dah 20/2.Di penghujung bulan 2.Percayalah...Ini adalah peperiksaan TOV terakhir Ema...Hu4

Okk~Periksa dah tamat..Result SPM khamis ni,Esok Sukan TARA,lusa ada MTQ,khamis ada sambutan Maulidur Rasul..=.=..Padat jadual minggu..Oh,kelas tambahan pun stat minggu ni..

Nak betulkan urat2 yang dah 'terseliuh' dan Ema mencatat sejarah pertama kali tidur masa periksa (Terukkan..)tidur lambat punya pasal,Aimie kata :Kalau ngantuk,tok soh nebeng ngat takmboh tido... 0.0

Setelah 'merampas' remote dari adik,Ema tertarik nak tengok cerita HBO 411 3.40 p.m 

Sherlock Holmes


Kali pertama dengar nama Sherlock Holmes ni dari Cerita Detective Conan punya pasal ..Buat ni buat tu,semua asalnya dari  Holmes.Fanatik sangat Conan ni,sampai mendapat gelaran Sherlock Holmes Apprentice..Jangan risau,Conan dan Holmes hanyalah satu karakter fiksyen,Holmes adalah karakter Fiksyen yang direka oleh Sir Arthur Conan Doyle,seorang novelis misteri.

Sherlock Holmes Film adalah adaptasi dari novel Sir Arthur Doyle..Holmes sangat terkenal sebagai seorang detektif yang dikatakan mempunyai sixth-sense,gemar bermain biola,tinggal di Kota London Lama mempunyai pejabat di Baker Street(?..ema tak sure)..Kalau korang pergi ke satu jalan dekat London,adalah patung Sherlock Holmes yang tidak lengkap kalau tak pakai baju detektif labuhnya berwarna coklat muda dan paip dimulutnya.

Kebolehan Sherlock Holmes membuat deduksi panjang dan tepat melalui  pandangan mata ataupun memberi deduksi yang cukup terperinci dari bahan bukti yang tak sebeberapa banyak.Kadang2,Ema memikirkan Conan/Shinichi,cara dia membuat deduksi yang tersendiri sehingga membuat Ema pun termengung.Memang,tu cerita anime jer,tapi kenapa korang tak cuba uji diri sendiri Menyelesaikan kes jenayah sebelum conan selesaikan..Rewind,foward,rewind,foward~Insya-Allah,anda mungkin akan buntu - macam Ema~Tapi,mendapat kepuasan kalau dapat mengasah otak kita yang lusuh  n karat tak nak fikir ni di waktu lapang.

Berbalik kepada Sherlock Holmes,Ema bukan peminat fanatik Holmes,apa yang Ema boleh katakan tentang hidup Holmes ialah Holmes seorang detektif yang mengagumkan - bagi seorang karakter fiksyen.Holmes mempunyai seorang pembantu yang sentiasa membantu Holmes menyelesaikan kes-kes,sahabat baik Holmes.Dr.John Watson.Orang panggil dia Dr.Watson.
Setiap protagonis pasti ada antagonis.Antagonis yang Ema tahu hanyalah,Professor Moriarty - seorang yang licik dan boleh dikatakan dia ialah  'Holmes yang jahat'.Dan seorang lagi watak antagonis,lebih berbahaya dari Prof.Moriarty - Jack The Ripper..Seorang pembunuh gila yang memang gila membunuh sungguh..Ema tak boleh nak describe banyak2 pasal orang gila membunuh ni sebab watak dia Ema banyak dengar dari Film D.Conan : The Phantom of Baker Street > Cerita mengenai conan dan kawan-kawan dia  mengembara di dalam permainan simulasi yang membawa diorang pergi ke Kota London Lama bertemu S.Holmes,mengejar J.Ripper,Moriaty...Watson tak der


Conclusion mengenai cerita Sherlock Holmes lakonan Robert Downey Jr...
OKK.lakonan Robert mendedahkan lebih banyak lagi kepada Ema tentang sifat Sherlock Holmes yang Ema sendiri tak tahu...S.Holmes digambarkan sebagai seorang yang - pelik,akward,tak betul sikit - , tapi,cara deduksi S.Holmes memang buat Ema flawless..Sekali mebuat deduksi. Ema - 'HA?..',laju betul dia buat deduksi.Ema rasa,Ema pilih deduksi Conan/Shinichi lagi,mudah faham..~Irene Adler..Asalnya,di dalam novel S.Holmes,watak ni umpama watak pipih..tak berkembang mana cuma watak ini adalah watak yang banyak memberi pengaruh kepada jalan cerita,pengaruh kepada Holmes..love interest kepada Holmes..Tak banyak yang diceritakan,tapi dalam movie ni,Irene banyak memberi peranan.

Apa yang buat Ema tak percaya : Betul ke S.Holmes orangnya tak betul macam ni?
Nasib baik cerita holmes tak seperti sebahagian movie live-action yang di  adaptasi dari novel atau cerita anime yang memang -.-

p/s:Dah tengok Hantu Kak Limah.Entah kenapa boleh tengok kat astro padahal tak langgan pun..Tapi,cerita dia memang lawak betul,suspen,mengejutkan..
yang pasti lawak..Siapa setuju dengan pendapat saya,sila angkat tangan macam saya ni ^_^..



18 February 2011

Video Sembelih Ayam SMKA Tok Jiring

Assalamualaikum

He2,dah lama dah tersimpan video lam komputer..Nak post masa buat post Sembelih ayam masa tu pun tak boleh..Dia reject..Aish





ada dua lagi..tapi yang tu kena reject lagi..
x boleh nak  upload...T.T


15 February 2011

Salam Maulidur Rasul


Sempena Memperingati Hari Kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W





Insya-Allah,ema akan berkongsikan kisah mengenai peristiwa Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W 




Pertama, semasa Rasulullah s.a.w. berada di dalam kandungan bondanya, Aminah, beliau tidak merasa susah sebagaimana dialami oleh ibu-ibu yang hamil.



14 February 2011

Warkah untuk Add Math

Wahai kertas Add Math paper 2
Kenapa  anak2 mu mengecewakan diriku ni..
Kenapa susah sangat nak selesai masalah add math ni
Add Math yang mengecewakan ema ker,Ema yang mengecewakan Add Math,
Padahal,soalan yang keluar pun..ada yang sama pattern dengan soalan tahun lepas..Kenapa tak boleh jawab pula TOV ni..
Formula Add math  pun Ema dah lupa dan salah
Apa nak jadi Add Math 2 nie..
Kenapa soalan memutar belit,

Nasib baik Add Math 1 menjadi pengubat duka,
Bagaikan meluncur di atas ais menjawab mu wahai kertas 1..
Tapi bila menjawab kertas 2 ,grrrrrrrrrrrr…macam  lalu jalan berbatu..
Sampai nak menangis rasanya sebab  tak ingat dan asyik meloncat-loncat..
Dalam Sejarah paper Add Math,Add Math II TOV SPM la yang paling kenang dan ingati,paling menyedihkan dan paling tak berpuas hati..

Maaflah paper Add Math II sebab banyak soalan yang terpaksa ditinggalkan kerana masalah Ema ni..
Semoga markah  Paper Add Math tak seteruk  TOV F4…Amiin…

13 February 2011

Additional Math war tomorrow - 2 !!!

Assalamualaikum~


Perang paper TOV Add math esok..
Entah berapa kali Ema sudah kata..
Tapi Ema akan tetap berjuang untuk peroleh A dalam Add Math!

Say NO to cuai!
Say No untuk Lupa!
Say NO untuk tak boleh!!

Say yes to differentiation!
Say YeS to triangle solution!
Say Yes to logarithm!

Say yes untuk Boleh!



Insya-Allah
Ema akan buat yang terbaik untuk paper Add math esok..
Moga-moga periksa add math lebih baik dari yang periksa yang lepas..
Aminn




Ema,ChaiyoK!


Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...