26 February 2014

Wordless Wednesday ~ Love










22 February 2014

Malaysia Technology Expo 2014 di PWTC



Assalamualaikum and good morning~


Kelmarin batch 131 of Biotechnology IIUM Students headed to PWTC untuk Malaysia Technology Expo 2014. Lab Assistant kitorang yang merupakan pelajar Master invite biotech students untuk singgah kat Expo ni. Interesting sebenarnya sebab dapat tengok dengan lebih dekat invention technology terkini yang inovatif dan something usable and environmental friendly, Ada yang belum dan ada yang dah dikomersialkan.



With my classmates, inani(peach), Kak Shy(blue) and Kak Haza(cream)

Sebenarnya. Ada masalah dekat registration desk. Kitorang tak diinformkan untuk pakai "business attire". Tak ikut dresscode. T.T . Adalah yang pakai t-shirt and seluar jeans sahaja. Tapi entah macam mana, ada yang boleh masuk. Brothers punya Ema tak tahulah diorang ni,  sekejap sahaja lesap. Al-sebabnya, semuanya berterabur. Ada yang naik LRT p sogo, ada naik LRT p KL sentral, ada yang naik LRT p jalan TAR, ada yang naik LRT tak balik-balik (series).



Dah jumpa booth IIUM tapi sayangnya  waktu tu ramai exhibitors dah pergi solat jumaat. So dari sini sampai akhir, kebanyakannya kitorang teka apa yang invention depan mata >.<. Yang tak tahannya, kak shy n kak Haza ni boleh pulak sign guestbook tu untuk dapatkan beg n coklat. So, Ema join jerla~ 




Yang ni tak ad exhibionist nak terangkan projek nie.Ingatkan gula melaka. Tapi inilah kayu sebenarnya..



This is the recycle bin prototype. Projek " Smart Recycle Bin" from UTHM. Kena guna 3R card baru boleh buka recycle bin tu. Nanti dia scan card tu and collect information of our recycle wastes and automatically calculate the reward points.



I forget this one. If i not mistaken, yang ini digunakan untuk tapis air. We were lost.


This is another favourite part of invention. Maybe because we still young to understand complicated invention like in-vitro fertilization technique for hybridization of Marine Shrimps dan lain lain. Tapi in-vitro fertilization tu from UMT, "in vitro" aka "in glass"..Buat tempura sedap ni.. This one is simple, has comercial values, eco-friendly, saving our trees. Projek "Paper From Agro-Base Resource" from UTHM jugak. Basiclly they are using Napier grass. Another one is "Cogongrass: As an Alternative Fibre For Pulp and Paper-Based Indrustries" also from UTHM. No exhibionist to explain to us , jadi Ema and the gang play a lot with it because it is interesting. Paper bag, craftpaper, "Ant-design" book,grocery bags.. nanti buat "crockroach or bug-design" books. KIHKIHKIH.







These are the projects from UniSZA, Terengganu. Another interesting projects because a lot of it are designs


Jabatan Kerja Raya pun ada. Antara expo lot yang welcoming. Boleh melepak tengok LCD TV setelah penat berjalan. Semua invention adalah untuk improve fasiliti dan kemudahan jalan dan jugak kerja rumah seperti tukul pelbagai guna dan juga alat untuk pasang pintu rumah hanya menggunakan satu tenaga kerja berbanding 3 orang.



Check lampu isyarat



Art is the best.... I love arts.


In the end. Dari 40 sisters yang pergi KL, hanya 19 yang ada dalam bas untuk balik Kuantan. Thanks Kak Shy for sharing the yummy CheeseCake.




Bus brothers.. bus diorang rosak so kena pergi repair. Kitorang sampai UIA betul-betul pukul 10 malam. Diorang baru bertolak pulang pukul 9 malam. Kasihan... alhamdulillah semua dah sampai

19 February 2014

Wordless Wednesday ♪ Kena Runtuhkan?






Nak cepat2 pindah mahallah baru. Tapi  bangunan  hujung tu.....

3 February 2014

Selamat Jalan dan Selamat Pulang



Assalamualaikum


3 Minggu fly like the wind...........


Pagi kelmarin mak masak breakfast special. ^_^. Nasi kunyit and gulai. Lagi special, mak masak antara makanan favourite Ema - Ayam goreng halia! Yum3..
Kenapa special? Sebab Hari Raya Cina? Sebab kenduri kahwin berlambak hujung minggu lepas?..entah. Apa yang Ema tahu. Ema kena balik Kuantan balik untuk sem 2.





Result sem 1 tak memuaskan. Boleh kata S.H.O.C.K.I.N.G. Walaupun sedikit sangat tersasar dari target, masih boleh buat redemption dengan semester 2 ni walaupun sem ni lagi banyak core course. This Sem, Ema will take, Princple of Biochemistry, Organic Chemistry II, Cell Biology, Calculus in Biotechnology, BM Kerjaya Sains dan Teknologi..and Islam, Knowledge and Civilization






Pagi cik Matahari, Cik Burung, Cik Kabus. Nak kena pergi Department Biotechnology ASAP disebabkan jadual yang banyak clash. Entah kenapa diorang tukar jadual sampai boleh clash =__=. Mengelirukan kitorang. 

Satu lagi yang buat Ema mood Down Down Down, bila balik masuk bilik  mahallah.....
Sunyinyer la, walaupun ada orang!. Bertegur sapa kurang sangat, masing-masing buat kerja masing-masing. Berbeza dengan duduk dekat CFSIIUM PJ, bilik mana ada kena pecah belah macam compartment kat UIA kuantan, bila balik jer, mesti bising, riuh satu level. Antara faktor yang boleh mengurangkan rasa sunyi and lonely, and homesick. Walaupun bilik compartment nie bagus untuk study and privacy, antara kekurangannya ialah tiada ukhuwah yangg eeerraaat macam duduk kat UIA PJ.


p/s: Mek Kema, kenapa tak sambut mama balik T.T


Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...