Potato Fritters

August 30, 2017




Assalamualaikum








servings: ++ 15 biji bersaiz kecil dan nipis









3 cawan ubi kentang/ubi keledek  (diparut kasar) OR 3 biji ubi kentang bersaiz sederhana
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sb serbuk lada hitam 
1 st garam
2 sb paprika
1 batang daun bawang (*Ema ganti dengan 2 sb serbuk daun parsley)
1 cawan keju cheddar (diparut)
1 cawan lobak (diparut halus)









1. Campurkan semua bahan dan gaul rata. 
2. Panaskan minyak tohor dalam kuali.
3. Masak sehingga kuning keemasan.









Ubi kentang tu Ema keringkan pakai tisu kertas untuk serap moisture. Nanti senang melekat (selain pakai tepung), tak la hancur bila goreng. Musim hujan ni makan ubi kentang tak pun ubi keledek. Sedap. Ema cicah pula dengan keju jalapeno dan mayonaisse. Saiz pula tak perlu setebal begedil. Buat nipis, lagi rangup and kruk kruk. Ema rasa letak 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis lagi sedap rasanya








No comments:

Saya komen

Powered by Blogger.